Kaj je stres?

Stres nam pove, kako se človek odziva na čustva, misli in vedenja. Obstajajo notranji in zunanji dejavniki (stresorjI), ki začasno zamajejo posameznikovo ravnovesje.

Če smo bolni, nas na to opozori bolečina, splošno slabo počutje in takrat ljudje načeloma počivamo oz. obiščemo zdravnika. Pri stresu pa je drugače. Stres ne boli, ni nalezljiv, navadimo se delati in živeti pod stresom. Ne vidimo ga kot bolečino, zato ne počivamo niti ne obiščemo zdravnika.

Ker večina ljudi stresa na prepozna kot grožnjo zdravju, živijo in delajo »pod stresom«. Sicer se stresa ne da preprečiti a lahko se potrudimo in poskrbimo, da zmanjšamo  vpliv stresorjev in tako posledično zmanjšamo vpliv stresa nase.

Ste se pravkar vprašali KAKO?

Rutina je ena taka stvar, ki je lahko nekomu dolgočasna in včasih s seboj nosi negativen prizvok. Vendar je pa v določenim primerih in za določena dejanja zelo zaželena. Npr. jutranja rutina, ki vam lahko omogoči, da vsako jutro pričnte umirjeno in z vam najljubšimi dejavnostmi ter tako vstopite v dan umirjeno.

Planiranje dneva je druga pomembna stvar. Čas si organizirajte tako, da boste najprej opravili težje in bolj pomembne stvari, saj ste v dopoldanskem času bolj spočiti, proti koncu delovnega dne pa si razporedite manj zahtevna opravila. Ne pozabite niti na popoldanske aktivnosti in opravila.

Vsak dan naredite nekaj, kar vas osrečuje in vam vrača energijo. Bodisi je to ukvarjanje s športom, posedanje na pijači s prijatelji ali obisk predstave, kuha, peka, igra z otroki.

Če se zalotite, da vas kaj še posebej iritira, poskusite pogledati na to z druge perspektive, z bolj pozitivnega zornega kota, saj se ljudje velikokrat jezimo in se spravljamo v stres zaradi malenkosti. Posledično nam je potem velikokrat žal naše reakcije in se ne počutimo dobro.

Probleme rešujte takoj, namesto da z njimi odlašate in s tem povečujete svoja negativna čustva. V življenju nam kdaj pa kdaj pridejo na pot tudi situacije, ki jih ne moremo spremeniti. Takrat je najbolje situcijo sprejeti, in se iz nje kaj naučiti, saj kritiziranje poslabšuje stres. Prav takšne situacije so lahko odlična priložnost za osebnostno rast.

Počnite – nič. Ja, tudi to  je lahko super »dejavnost«. Pa nikar ne mislite, da če ne počnete nič, da je to zapravljanje časa, nikakor! Veliki umi so ravno takrat, ko niso delali nič »pomembnega« prišli do najboljših idej. Poznam nekoga, ki dobiva najboljše ideje takrat, ko sedi na wc-ju. 😊

Masaža, joga, sprehodi v naravi, zdrava prehrana z dodajanjem vitaminov in mineralov, opustitev kajenja, naučiti se reči »ne«,  slediti svojim in ne drugim vrednotam, odreči se modrim zaslonom vsak dan za nekaj ur, ima lahko pozitiven vpliv na spopadanje s stresom.

 

Z vami delimo nekaj tehnik sproščanja, ki se jih lahko na hitro poslužite kar na delovnem mestu, saj lahko z njimi razbremenite sebe, ko ste pod stresom. Vsem tehnikam je skupno eno in sicer, če želite dolgotrajni in ne samo trenutni učinek, je potrebno postopek ponovit večkrat na dan.

SAMOMASAŽA

Masaža glave: kadar se nas loteva glavobol

Postopek:

  1. Oba palca položite za ušesa in prste na sence.
  2. Zdaj premikajte prste v majhnih krogih, 5-krat v smeri urinega kazalca in 5-krat v nasprotni smeri urinega kazalca.
  3. Ponavljajte to gibanje vzdolž linije las 2 minuti.
  4. Opaziti bi morali, da bolečina počasi izginja. Zdaj razširite prste na obeh rokah in jih položite na lasišče. Nadaljujte z majhnimi krogi s prsti na lasišču minuto ali dokler glavobol ne izgine.
  5. Če se glavobol ponovi, ponovite zgornje korake, da preprečite bolečino.

Masaža vratu: nepravilna drža ob delu za računalnikom

Postopek:

  1. Najprej nagnite glavo naprej in poiščite mehko točko tik pod lobanjsko bazo na obeh straneh vratu.
  2. Masirajte ta predel s palcem s krožnimi gibi 10 sekund, nato palec počasi pomaknite navzdol proti ramenom in zmerno pritiskajte.

Masaža dlani: veliko tipkanja

  1. Vzemite (teniško) žogico in jo položite na ravno površino. Nato trdno položite dlan na žogo in jo premikajte z majhnimi krožnimi gibi. Preden se zaveste, bo bolečina izginila.
  2. Vzemite penasto žogico in jo stiskajte v dlani. Ponovite večkrat na dan ob delu.
  3. Dvignite eno roko, tako da je dlan obrnjena proti vam. Nato s palcem druge roke z majhnimi krožnimi gibi drgnite podnožje vsakega prsta. To ponovite vsaj 5-6-krat za trajno lajšanje bolečin.

Masaža podplatov: za utrujene noge ali če ne nosite primerne obutve (visoke pete, umetni materiali)

Postopek:

Če lahko, sezujte čevlje in uporabite posebne valjčke, ki služijo za masažo podplatov ali pa uporabite tenis žogico. S podplatom premikajte valjček (žogo) gor in dol.

Masaža ušesa: za pretok energije

Postopek:

S konicami prstov zmasiraj ušesa tako, da začneš na vrhu in nadaljuješ proti ušesnim mešičkom.

 

DIHALNE VAJE

Izmenično dihanje skozi nos

Zatisnite si levo nosnico in počasi vdihnite in izdihnite skozi desno nosnico. Potem zamenjajte in si zatisnite desno nosnico in počasi vdihnite in izdihnite skozi levo nosnico. S tem vzpostavite ravnovesje v prekrvavljenosti leve in desne možganske polovice. Izvajajte 2min.

Barvno dihanje

Zamislite si dve barvi: eno, ki vas navdaja s prijetnimi sproščujočimi občutki, ter drugo, ki v vas vzbudi neprijetne občutke. Pri vsakem vdihu si predstavljajte, kako sproščujoča barva napolni vaše telo, ob izdihu pa si predstavljajte, kako vsa napetost zapušča vaše telo skupaj z neprijetno barvo.

Predihanje napetost

Sedite vzravnano in po nekaj normalnih vdihih globoko vdihnite skozi nos, pri tem pa potegnite rame gor in napnite čim več mišic. Tako napeti zadržite dih nekaj trenutkov, nato pa hitro izdihnite skozi usta in pri tem z mišicami zrak potisnite ven. Takoj po izdihu se sprostite (sprostite mišice, spustite rame), vajo pa ponovite vsaj sedemkrat.

 

VIZUALIZACIJA

Vodena vizualizacija – pri tem poslušamo glas nekoga drugega, ki nas popelje skozi zgodbo oziroma predstave (preko you tube kanalov).

Izvajamo sami – tako da gremo z mislimo skozi telo in si predstavljamo vsak del telesa posebej ter ga miselno sproščamo ali pa si jasno zamislimo pot ali cilj in si poskušamo predstavljati čisto vsako podrobnost na poti do dosega tega cilja .

 

Bistveno pri stresu je, da ugotovite, kako se na vašem telesu kaže stres,  in pravočasno pričnete z izbrano tehniko, še preden vam uide iz nadzora.

Z zagotovostjo pa lahko rečemo, da različne tehnike sproščanja zmanjšajo in omejijo simptome stresa in nam pomagajo do bolj kakovostnega življenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viri:

https://buddingoptimist.com/self-massage/

https://micna.slovenskenovice.si/zate/kako-masaza-uses-prezene-utrujenost

https://www.burnout.si/izgorelost-sai/stres-sai/kaj-je-stres

https://www.brstpsihologija.si/5-najboljsih-tehnik-sproscanja/