Promocijo zdravja na delovnem mestu lahko v podjetju izvajamo s pomočjo osveščanja o temah, ki imajo pomemben vpliv na naše zdravje, izvajamo različne aktivnosti s ciljem preprečevanja in obvladovanja stresa, s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga in nenazadnje tudi z aktivnostmi s katerimi spodbujamo in krepimo pozitivne medosebne odnose in timski duh.

V teh korona časih je krepitev vezi med zaposlenimi še toliko bolj pomembna, saj so se v podjetjih, kjer je bilo zaradi narave dela to mogoče, odločili in organizirali delo tako, da so ga zaposleni opravljali od doma ali pa so se zaposleni izmenjevali tedensko od doma in iz službe. Ko smo v podjetjih izvajali anketne vprašalnike, na osnovi katerih smo lahko pripravili Načrt promocije zdravja, je v razdelku, kjer je bila ponujena možnost, da so zaposleni v odprtem vprašanju izrazili, kaj v podjetju pogrešajo, bil najpogostejši odgovor, da bi se delovni proces preselil nazaj v prostore podjetja oz. da pogrešajo druženje s sodelavci izven pisarn, da pogrešajo vsakoletne izlete, piknike in podobno. Manjkal je socialni stik.

Vsako druženje izven prostorov podjetja lahko ima zelo pozitiven vpliv na odnose med zaposlenimi in vodstvom. Pa ne samo sedaj v teh t.i. korona časih, ampak tudi v »normalnih« razmerah. Tukaj imamo v mislih teambuildinge, ki so lahko organizirani s strani zunanjih ponudnikov tovrstnih dejavnosti. Lahko pa se zaposleni preprosto dogovorijo, določijo datum, lokacijo in skupaj odvandrajo na pohod v hribe. Kot smo naredili v mesecu maju tudi v našem podjetju. V kolikor pa se na takšna druženja povabi družinske člane zaposlenih in štirinožne prijatelje, je še toliko lepše.

Ko smo zbirali ideje, kam bi se odpravili na pohod, nas je sodelavka Sanja prijazno povabila v svoj kraj – Lovrenc na Pohorju in povabilu smo se z veseljem odzvali. Tam smo obiskali bližnji hrib Rdeči breg, kjer so nas domačini na vrhu tudi pogostili. Sicer nam je vreme malo ponagajalo in nas je namočil dež a zato je bil naš pohod toliko bolj zanimiv. Ob koncu nas je pa druga sodelavka, ki je praznovala rojstni dan, še pogostila z roštiljem, mi pa smo jo presenetili s torto in rožico, da ji bo lepšala njen vrt. Verjemite, da nam je bilo lepo in prisegli smo si, da jeseni zagotovo ponovimo. Tudi tokrat z družinami. V soglasju s sodelavci z vami delimo nekaj utrinkov iz našega majskega druženja.

Ni potrebno veliko, da se imamo lepo. Potrebna je samo volja. In kjer je volja je tudi pot.