[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Prepričana sem, da ste že slišali rek: Utrujen nisi, ker imaš preveč dela, ampak ker imaš premalo dela, ki te navdaja z veseljem. Verjamem, da je ta za nekoga, ki v viharnem letu, ki je za nami, komaj zmore opraviti vse nove delovne zahteve, ki so ga nenadoma doletele, sol na rano. Brez lepotičenja – verjetno bi ob njem z očmi zavila večina vodij, saj je trenutna pandemija zanje prinesla veliko dodatnih obremenitev. Tako ni presenetljivo, da jih je v raziskavi (Wiley, 2021), ki je vključila 3000 vodij, kar 44 % priznalo, da jim je težko posvetiti čas še zaposlitvenim procesom in delu na zadovoljstvu zaposlenih.

Svoj čas so primorani usmerjati v reševanje vsakodnevnih kriz, ki se kar vrstijo. Kako naj razmišljajo še o vprašanjih zaposlovanja? O zadovoljstvu sebe in svojih zaposlenih, o njihovem recruitingu, selekciji ali zagotavljanju sistematičnega in učinkovitega uvajanja na delovno mesto? Kako in konec koncev, zakaj?

TISTO, PO ČEMER HREPENITE

Najprej poglejmo zakaj. Ker boste z vlaganjem časa v načrtovanje zaposlovalnega procesa prihranili tisto, po čemer tako zelo hrepenite – čas in denar. Kontraintuititvno, kajne? Naj vas prepričam v nasprotno.

Raziskave v okviru Eremedia.com kažejo, da lahko napačna zaposlitev in iskanje novega zaposlenega organizacijo v primeru posameznika, na nižjih ravneh organizacije stane 30–

50 % njegove letne plače. Zamenjava menegerjev in vodij oddelkov lahko stane več kot 150 % njihove letne plače. V primeru specializiranih zaposlenih pa lahko ta strošek naraste celo na 400 % njihove letne plače. Na drugi strani sistematičen in učinkovit onboarding za dvakrat poveča verjetnost, da pritegnete najboljše zaposlene, ki jih boste kasneje tudi lažje obdržali in zagotovili njihovo zadovoljstvo. Zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu pa je povezano tudi z njihovo večjo produktivnostjo in lažjim doseganjem organizacijskih ciljev.

NADREJENI, KI GA NIHČE NOČE

A kako naj v tem spremenljivem času zagotovite njihovo zadovoljstvo? Tako, da vlagate čas v njihov razvoj. Bodimo iskreni – nihče si ne želi nadrejenega, ki te zaposli in nato pozabi, da obstajaš. Sploh če je vse okrog tebe polno negotovosti. V takšnih trenutkih si želimo nekoga, ki bo v nas videl potencial še predenj smo to zmogli sami. Nekoga, s katerim bomo rastli in ne stagnirali. Nekoga, ki bo naša opora.

Tak vodja si bo (na njegovo žalost ali veselje) moral vzeti čas, da nas spozna. Naše sposobnosti, osebnostne lastnosti in poklicna sidra. Zakaj? Raziskave Profiles International kažejo, da so zaposleni najbolj zadovoljni na delovnem mesto in v delovnem okolju s katerima se ujemajo njihova osebnost ter miselne sposobnosti in ko opravljajo delo skladno z njihovimi poklicnimi sidri oz. interesi.

IZBIRA JE VAŠA

Vem, spet se vprašate, kje naj najdem čas za vse omenjeno in kako naj vse to izvedem zdaj, ko se s sodelavci srečujem redkeje kot kadarkoli prej. Menim, da imate dve možnosti. Prva je, da v svoj natrpan urnik dodate še več sestankov – število teh se je v času epidemije pomembno povečalo (Kirchner, 2021) – in poskušate sklepati na podlagi svojega instinkta. A naj vam povem, da študije kažejo tudi, da boste v svojo odločitev veliko bolj dvomili, kot bi v primeru, da izberete drugo rešitev.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]