Družbena omrežja so postala osrednji del sodobnega življenja, ki močno vpliva na način, kako komuniciramo, se povezujemo in izražamo. Čeprav imajo družbena omrežja številne pozitivne vidike, kot so ohranjanje stikov in povezovanje z drugimi, lahko tudi negativno vplivajo na duševno zdravje posameznikov.

Ena od glavnih težav, povezanih z družbenimi omrežji in duševnim zdravjem, je prekomerna uporaba. Številni posamezniki postanejo obsedeni z nenehnim preverjanjem in objavljanjem na družbenih omrežjih, kar lahko vodi v odvračanje pozornosti od resničnega življenja, težave s koncentracijo ter občutke stresa in tesnobe. Prekomerna uporaba družbenih omrežij lahko privede do socialne izolacije, saj posamezniki raje preživljajo čas na spletu kot v živo s prijatelji in družino.

Družbena omrežja tudi omogočajo primerjavo s življenjem in dosežki drugih posameznikov, kar lahko negativno vpliva na posameznikovo samopodobo. Velikokrat ljudje na družbenih omrežjih prikazujejo le svoje najboljše trenutke in dosežke, kar ustvarja nerealna pričakovanja in občutke manjvrednosti pri drugih. Primerjava z drugimi lahko pripelje do občutkov nezadovoljstva s svojim življenjem in povečanje stresa.

 

Negativni vplivi družbenih omrežij na duševno zdravje se lahko izrazijo v obliki:

Anksioznosti in depresije: Primerjava z drugimi, negativni komentarji in virtualna zloraba lahko sprožijo anksioznost in depresijo.

Osamljenosti: Kljub povezovanju na spletu se lahko ljudje počutijo osamljene, saj manj časa preživljajo v fizičnem stiku z drugimi.

Nespečnosti: Prekomerna uporaba družbenih omrežij, zlasti pred spanjem, lahko vodi v nespečnost zaradi izpostavljenosti svetlobi zaslonov in povečane stimulacije.

Zmanjšani produktivnosti: Čas, porabljen za brskanje po družbenih omrežjih na delovnem mestu, lahko zmanjša produktivnost in povzroči stres zaradi neopravljenega dela.

 

Da bi zmanjšali negativne učinke družbenih omrežij na duševno zdravje, lahko sprejmete nekaj korakov:

Omejite čas na družbenih omrežjih: Postavite omejitve za čas, ki ga preživite na družbenih omrežjih, in si določite časovne intervale brez uporabe.

Filtrirajte: Zavedajte se, da ljudje na družbenih omrežjih pogosto prikazujejo le svojo “najboljšo” stran. Ne primerjajte se neposredno z njihovimi prikazi.

Pogovorite se: Če se počutite slabo zaradi družbenih omrežij, se o tem pogovorite s prijatelji, družino ali strokovnjakom za duševno zdravje.

Ohranjajte fizične stike: Poskusite čim več časa preživeti v fizičnem stiku z ljudmi, ki so vam pomembni, in se osredotočite na resnične medosebne odnose.

Določite jasne meje: Na delovnem mestu določite jasne meje glede uporabe družbenih omrežij, da ohranite produktivnost.

 

Družbena omrežja so nepogrešljiv del sodobnega življenja, vendar je ključnega pomena, da jih uporabljamo z zavedanjem in zmernostjo, da ne bi negativno vplivali na naše duševno zdravje. Zavedanje o potencialnih pasteh družbenih omrežij in ukrepanje za zaščito lastnega duševnega zdravja sta ključna koraka k vzpostavitvi zdravega odnosa s to tehnologijo.

Poleg tega je pomembno, da se ozavešča in spodbuja pozitivna ravnanja hkrati pa, da se obsoja spletno nasilje, sovražni govor in druge škodljive prakse na družbenih omrežjih. Skupaj lahko prispevamo k boljšemu duševnemu zdravju v digitalnem svetu.

 

Članek pripravila: Lidija Vrbnjak

Slika povzeta iz spleta (https://sharpbrains.com/blog/2021/07/19/uk-report-identifies-opportunities-and-gaps-for-digital-tech-to-improve-not-harm-mental-health/)