TV Vaš kanal že 25 let prinaša v domove gledalcev dobre zgodbe. Preverjene in neizkrivljene, nikoli porumenele ali snovane zgolj na domnevah. Resnične zgodbe, ki so koristne za prebivalce JV Slovenije in vse bolj tudi za širšo slovensko skupnost. 14 redno zaposlenih in okoli 40 zunanjih sodelavcev vsak dan skrbi, da gledalci dobimo prave informacije na pravi način. O pomembnosti dobrih zgodb za ljudi smo se pogovarjali z direktorico in odgovorno urednico TV Vaš kanal Ireno Vide, ki nam je zaupala tudi, kaj vse se zgodi, ko se najdejo prave osebe s pravimi idejami.

Pravite, da je TV Vaš kanal televizija dobrih zgodb. Zakaj?

Ustvarjalci medijskih vsebin se zavedamo svoje družbene odgovornosti, zato ne želimo namigovati, podpihovati ali izkrivljati resnice, naša televizija zato posledično ni podvržena negativističnemu pristopu pri poročanju. V ospredje postavljamo tiste zgodbe in ljudi, ki so nam vsem zgled in primer dobre prakse. A opozarjamo tudi na krivice in napake, kjer je to potrebno.

Kaj gledalci najbolj cenijo pri vas? Katere oddaje so najbolj gledane?

Osrednja in najbolj gledana oddaja je dnevno-informativna oddaja Novice, ki strnjeno in  aktualno podaja utrip dneva v okolju. Te zajemajo paleto dogajanja na območju jugovzhodne Slovenije, pa tudi širše. Gledalci od nas pričakujejo, da se bomo dotaknili njihove lokalne problematike. Vse bolj pogosto nam priznavajo izjemno moč poročanja, saj si želijo novic iz svoje soseščine, o ljudeh, ki jih poznajo, dogodkih, ki se jih dotikajo, težavah, ki jih tarejo … To nas dela drugačne. Izvrstno so sprejete tudi oddaje Drobtinice prestolnice, Dolenjski obzornik, Posavski obzornik, Belokranjski obzornik, Smo dobri gospodarji, Zdravje je, Planet zdravja idr.

Kaj po vašem mnenju vnaša TV Vaš kanal v lokalno okolje? Kako pripomore k razvoju regije?

Naše kamere so povsod, kjer se za regijo in njene prebivalce kaj pomembnega dogaja. Imamo močan vpliv, saj se marsikatera težava razreši ravno po zaslugi našega poročanja. Medijsko poročanje o težavah pri izgradnji manjkajočega dela avtoceste NM-LJ mimo Trebnjega, opozarjanje na pomen 3. razvojne osi mimo Novega mesta do Bele krajine, ključne energetske usmeritve pri gradnji verige elektrarn na spodnji Savi so le nekateri od primerov, ko naša medijska hiša s kontinuiranim poročanjem vpliva na odločevalce na eni in kritično presojo pri gledalcih na drugi strani.

TV Vaš kanal je letos praznovala četrt stoletja delovanja. Kje jo vi vidite čez naslednjih 25 let?

Težko rečem, glede na današnje stanje na medijski sceni in nerazumevanje države do medijev, ki delujejo v javnem in kulturnem interesu, kot je tudi naša televizija. Toda tovrsten medij, ki informativno pokriva specifični del gledalcev, bo vedno obstajal – zaradi interesa politike in lokalnega ter širšega gospodarstva, pa tudi zaradi interesa širše publike. Kot dolgoletna direktorica si želim, da bi naša medijska hiša, predvsem obstala. Da bi napredovala tako v smislu širjenja in kakovosti kot tehnološke opremljenosti. Tudi čez 25 let jo vidim kot ugledno medijsko hišo.

Predvsem novinarji v slovenskem prostoru so pogosto podvrženi prekarnemu delu. Kakšen je vaše mnenje o temi in tej obliki dela na sploh?

Do tega dela sem precej skeptična. Delo novinarjev v obliki prekarnega dela ocenjujem kot nedopustljivo. Nekateri, kot berem, delajo po cele dneve, delavnik je neprijazen prostemu času in družini, po pogodbi imajo manj pravic … Potrebe po njihovih storitvah niso redne, a za nekatere naj bi bilo dela vendarle dovolj, da bi jih delodajalec lahko zaposlil. Je pa v praksi tako, da se vsak morda niti ne želi redno zaposliti, ali pa se zaradi narave dela to s strani delodajalca le redko zgodi. Tu mora svojo vlogo odigrati najprej država.

Kdaj ste začeli sodelovati s Kadrovsko asistenco?

Z Zvezdano Lubej, direktorico podjetja Kadrovske storitve, ki pod svojim okriljem združuje tudi Kadrovsko asistenco, sva se osebno prvič srečali na naši televiziji. Bila je gostja v oddaji Pravi ključi, ki jo pripravljam in vodim.

Kdo je bil pobudnik sodelovanja?

Do sodelovanja je prišlo kar spontano. Da so smo se srečale prave osebe s podobno miselnostjo, idejami in dobro energijo; z vizijo ‘delati dobro’ za ljudi. Zvezdano sem že prej poslušala na strokovnem srečanju, kjer me je navdušila z vsebino in načinom podajanja informacij. Pri že omenjenem prispevku za naš program, je bila Andreja J. Koderman, direktorica Kadrovske asistence, in prav tako strokovnjakinja na kadrovskem področju, njena desna roka. Beseda je stekla in že smo bili uigrana in navdušena ekipa, ki je v združevanju dveh pomembnih dejavnosti za ljudi, prepoznala moč povezovanja.

Kaj TV Vaš kanal prispeva Kadrovska asistenca in obratno?

Naša medijska hiša je dala pobudo za izvedbo serije strokovnih oddaj, ki naj bi dale gledalcem oblico praktičnih napotkov in pravih znanj s kadrovskega področja. Kadrovska asistenca pa je predlagala pregled naših kadrovskih evidenc, ki jih mora vsak delodajalec imeti in pravilno voditi ter posodabljati. Takoj smo ‘trčili’ skupaj in od takrat se nenehno dogaja. V obojestransko dobro. Z veliko vnemo, dobro energijo, medsebojnim sodelovanjem in predvsem z zaupanjem, ki danes še posebej šteje. Kajti le zaupanje rodi zaupanje.